23.10. Nuorten oma filosofiatapahtuma Ajattelen –koska voin! klo 12-16 Vimmassa.

YLEISTÄ

AKV on erityisesti 13–19 -vuotiaille suunnattu, mutta kaikille avoin
päivän mittainen filosofiatapahtuma.

Pitkään jatkuneesta korona-pandemiasta johtuen AKV järjestetään hybriditapahtumana. Tapahtuma striimataan AKV:n youtube-kanavalle ja yleisöä Vimman tiloihin otetaan 75% kapasiteetista. Tilaa Vimmassa pitäisi löytyä kaikille kiinnostuneille hyvin.

AKV on nuorille ja opettajille/ohjaajille maksuton. Hinta muille osanottajille on 5/10€.

AKV:ssa on mahdollisuus tutustua aktiivisen osallistumisen kautta filosofiseen tapaan tarkastella maailmaa. Meille filosofia määrittyy jokaiselle kuuluvaksi perusoikeudeksi tutkia ajattelemalla vapaasti omaa elämää ja ympäristöä.

OHJELMASTA

Lauantaisessa tapahtumassa teemoina ovat vaikuttaminen, pelot ja nihilismi. Tutustuminen teemoihin aloitetaan yhdessä improteatteri-ryhmän Läsnäolopakon kanssa. Tätä seuraa vaikuttamisesta ja peloista järjestettävät nuorten puheenjohtajien ohjaamat paneelikeskustelut, joissa esillä on monipuolisesti erilaisia näkökulmia. Paneelien jälkeen on vuorossa on pohdiskelua nihilismistä ja myös hieman pessimismistä. Päivän lopuksi kilpaillaan filosofia-visailussa ja arvotaan voittajat panelisteille etukäteen kysymyksen lähettäneiden kesken.

13-19 -VUOTIAILLE

13–19 -vuotiaat, jotka lähettävät etukäteen ennen tapahtumaa panelisteille kysymyksiä (ajattelenkoska@gmail.com) osallistuvat leffalippujen arvontoihin. Kysy myös paikan päällä mahdollisuutta jättää kysymys ja osallistua arvontaan – tai seuraa paikan päällä annettuja ohjeita asiasta.

Samoin tapahtumapäivänä nuorilla on mahdollisuus osallistua omalla puhelimella pelattavaan filosofiavisailuun, jonka palkintoina on mm. 50€ (+postikulut 5€) lahjakortti Terra Cognitan verkkokirjakauppaan. Visailuun ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Ohjeet annetaan tapahtumassa. 

OPETTAJILLE/OHJAAJILLE

Tule piipahtamaan 12.10-12.30 tai 15.45-16.00 3. kerroksen kahvihuoneessa moikkaamassa meitä järjestäjiä ja kertomaan kuulumiset ja palautteet. Mahdollisesti kuudes AKV järjestetään jo ensi keväänä.

ESIINTYJÄVIERAISTA

Ohjelma- ja panelistiesittelyjä julkaistaan joka päivä lauantaihin 23.10. saakka. Ne löytyvät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja näiltä Sfäärin nettisivuilta (alta). 

IMPROTEATTERI-RYHMÄ LÄSNÄOLOPAKKO

Läsnäolopakko on turkulainen, vuonna 2011 perustettu improvisaatioryhmä, joka tunnetaan erityisesti show-tyylisestä, improvisoitua laulua sisältävästä lyhyestä improvisaatiosta sekä pitkistä koko illan musikaaleistaan. Lavalla meitä viihdyttämässä ja pohdituttamassa ovat Alina, Antti ja Hannu.

PANELISTIT: VAIKUTTAMINEN:

Panelisteja pyydettiin vastaamaan kahteen kysymykseen esittelynsä yhteydessä: 1) Mitä on vaikuttaminen? 2) Miten sinä vaikutat?

pj MAIJA SALMI

VALTTERI HARAKKA (aktivismi)

JANINA KESKINIVA (ekologia)

Olen väitöskirjatutkija Turun yliopiston Biologian laitoksella. Tutkin Etelä- ja Väli-Amerikan trooppisia saniaisia. Olen erityisen kiinnostunut saniaisten evoluutiohistoriasta ja ekologiasta. Työssäni olen päässyt myös kuvaamaan useita tieteelle uusia lajeja.

Mitä vaikuttaminen on?

Vaikuttamista lähestytään usein ihmiskeskeisesti mielipidevaikuttamisen kautta. Haluaisin kuitenkin ottaa tähän biologin näkökulman; vaikuttamista on maailman muuttaminen. Ihmisten vaikutus luontoon on kiistaton; maapallolta on vaikeata löytää kohtaa, johon ihminen ei olisi koskettanut. Samaan aikaan luonto vaikuttaa meihin elinympäristönämme. Esimerkiksi pölyttäijien kato ja tuholaisten esiintymispiikit vaarantavat suoraan ruoantuotantoamme.

Miten minä vaikutan?

Tutkijana vaikutan asiantuntijan roolissa tuottamalla uutta tietoa luonnon monimuotoisuudesta. Kansalaisena vaikutan äänestämällä ja osallistumalla keskusteluun maailman tilasta. Yksilönä vaikutan kulutuskäyttäytymiselläni; on helppoa, halpaa ja maailmalle hyväksi kuluttaa mahdollisimman vähän. Asun pienesti, syön vegaanisesti ja rajoitan matkustamistani.

SAKARI KOIVUNEN (teknologia)SAKARI KOIVUNEN (teknologia)

Mitä vaikuttaminen on?

Vaikuttaminen on pyrkimystä muuttaa jotain, esimerkiksi kanssaihmisten ajattelua tai käytöstä. Voimme vaikuttaa myös ympäröivään luontoon, yhteiskuntaan ja teknologiaan. 

Miten sinä vaikutat?

Vaikutan osana lehtorin työtäni omiin opiskelijoihini ja välillisesti opiskelijoiden kautta teknologiaan ja yhteiskuntaan. Tähän liittyy myös vaikuttamisen vastuu: annanko omalta osaltani sellaisia ajatuksia ja eväitä, joiden varassa tulevat insinöörit ovat luomassa parempaa? Arjessa vaikutan myös valinnoillani, niin pienillä kuin suurilla. Valinta tervehtiä tai olla tervehtimättä naapuria väistämättä vaikuttaa ainakin kahteen ihmiseen, valinnat kulutustottumuksissa ja vaaliuurnilla laajemmin. 

EMMA LEPPO (Elokapina)

Olen Emma Leppo, helsinkiläis-turkulainen kirjallisuuden ja kirjoittamisen opiskelija, esiintyvä runoilija ja elokapinallinen. Kiinnostuin Elokapinan toiminnasta noin vuosi sitten, ja tämän vuoden kesällä osallistuin ensimmäiseen aktiooni.

Ajattelen, että vaikuttamista ovat sellaiset sanat ja etenkin teot, joilla yritetään saada aikaan muutoksia toisten ihmisten ajattelussa ja toiminnassa ja sitä kautta laajemmin esimerkiksi jossakin rakenteessa, järjestelmässä tai yleisessä mielipiteessä. Toisaalta sitä voi vaikuttua voimakkaasti myös jostakin sellaisesta, joka ei varsinaisesti pyri vaikuttamaan; samaten vankkakin vaikuttamisyritys voi epäonnistua, jäädä kokonaan vaille huomiota, tai jopa saada aikaan päinvastaisen vaikutuksen. Taiteella voi vaikuttaa, ja siihen itsekin pyrin, mutta onko taiteen tekeminen kuitenkaan vaikuttamista itsessään? Elokapina on minun ensijainen tapani vaikuttaa sekä tapani toteuttaa aktiivistakansalaisuutta. Elokapinallisena tuon esiin ilmastokriisin väistämättömyyttä sekä vaadintarvittavia toimia ehdottoman väkivallattomilla, mutta huomiota herättävillä ja epämukavillakin tavoilla, jotta tilanteen vakavuuden sivuuttaminen kävisi mahdottomaksi.

SIIRI VILKKO (Elokapina)

Olen Siiri Vilkko ja opiskelen teatteri-ilmaisun ohjaajaksi nyt kolmatta vuotta Turun Taideakatemiassa. Täytän ensi viikolla 24 vuotta. Elokapinassa olen ollut mukana nyt vuoden verran ja tänä syksynä toimin Turun paikallisryhmän koordinaattorina. Teatterin ja Elokapinan lisäksi elämääni kuuluu mm. tanssia, luovaa kirjoittamista sekä roolipelejä.

Mitä on vaikuttaminen?

Mielestäni vaikuttaminen on aktiivista toimintaa, jolla aiheutetaan muutosta johonkin instituutioon, käytäntöön tai ongelmaan tai johonkuhun ihmiseen.

Miten minä vaikutan?

No, ainakin yritän vaikuttaa vaikka nyt ilmastoasioihin. Yksilönvalinnoilla voi toki hieman vaikuttaa, mutta se ei enää riitä. Siksi pyrin vaikuttamaan myös läheisiini ja omaan viiteryhmääni puhumalla ja kirjoittamalla aiheesta esim. somepäivityksiä. Hallitukseen ja yleiseen mielipiteeseen koetan vaikuttaa osallistumalla mielenosoituksiin ja kansalaistottelemattomuuteen.

PANELISTIT: PELOT:

Panelisteja pyydettiin vastaamaan kahteen kysymykseen esittelynsä yhteydessä: 1) Mitä on pelko? 2) Mitä sinä pelkäät?

pj ULJAS EURO

NIINA JUNTTILA (kasvatustiede)

Olen 48-vuotias ja poikani täyttää pian 24. Asun osan ajasta Naantalin saaristossa ja osan Helsingin Kalliossa. Työkseni toimin professorina Turun yliopistolla ja opetusneuvoksena Opetushallituksessa. Lisäksi olen kirjoittanut yksinäisyyteen ja ostrakismiin eli sosiaaliseen väkivaltaan liittyen kaksi kirjaa ja nyt kirjoitan kolmatta. Ensimmäinen kirjani Kavereita nolla sai palkintoehdokkuuksia ja sitä kutsuttiin vuoden pelottavimmaksi kirjaksi.

Tykkään tehdä yhteistyötä eri järjestöjen kanssa ja olen perustanut ystäväni kanssa Lähde-liikkeen, jonka tavoitteena on lisätä yhteisöllisyyttä ja siten poistaa yksinäisyyttä ja ostrakismia.

Pelko on elimistön reaktio sellaisia asioita, tilanteita tai tapahtumia kohtaa, joita ei halua kohdata. Oma syvin pelkoni on, että pojalleni tapahtuu jotakin pahaa. Arkipelkoni on, että rakennamme yhteiskuntaa, joka ei ole lasten ja nuorten kannalta paras mahdollinen. Lisäksi minulla on aivan järkyttävä hiirifobia.

TITTA KEINÄNEN (karate)

Olen Titta Keinänen, 27-vuotias ammattiurheilija, lajina karate. Asun Turussa, mutta vietän paljon aikaa ulkomaan leireillä ja kilpailuissa. Vapaa-ajalla tykkään käydä tanssimassa ja nähdä läheisiä. Parasta arjen luksusta on päiväunet!

Mitä pelko on?

Pelko on vahva tunne, joka on osa mun elämää vaikka en koe sen kuitenkaan hallitsevan sitä.

Mitä sinä pelkäät?

Pelkään monia asioita, joitakin enemmän toisia vähemmän. Pelkään kävellä yksin iltaisin ja pimeällä. Pelkään epäonnistumista. Pelkään muiden ihmisten loukkaamista tai sitä ettei musta pidetä. Pelkään ottaa riskejä ja tehdä valintoja. Välillä pelkään itseni tai toisen loukkaamista fyysisesti.


HEIDI KURVINEN (kulttuurihistoria)

NILS SANDMAN (psykologia)