Tapahtumat

 • 10.12. Ajattelen –koska voin! SALIN ULKOPUOLELLA JÄRJESTETTÄVÄT TYÖPAJAT

  YLEISTÄ

  AKV on erityisesti 13–19 -vuotiaille suunnattu, mutta kaikille avoin päivän mittainen filosofiatapahtuma.

  AKV:ssa on mahdollisuus tutustua aktiivisen osallistumisen kautta filosofiseen tapaan tarkastella maailmaa. Meille filosofia määrittyy jokaiselle kuuluvaksi perusoikeudeksi tutkia ajattelemalla vapaasti omaa elämää ja ympäristöä.

  TYÖPAJOJEN TARKEMPAA ESITTELYÄ

  LUOVA TUTKIMUSTYÖPAJA LEIKISTÄ (kesto noin 50 min) Ohjaajana väitöskirjatutkija Katriina Heljakka Voit osallistua työpajaan myös ruotsiksi tai englanniksi. (Du kan också engagera i workshopen på svenska. You can also participate in the workshop in english.)

  Mahdollisten kieliryhmien vuoksi työpajaan on etukäteen ilmoittautuminen (ajattelenkoska@gmail.com) Ilmoittaudu viimeistään keskiviikkona 7.12.

  Klo 12.00-12.50, workshop på svenska

  Klo 13.00-13.50, työpaja suomen kielellä

  Klo 14.00-14.50, workshop in english

  Keinuva tyttö

  *Työpajassa tehdään virallista tutkimusta ja siihen osallistuminen edellyttää tutkimusluvan allekirjoittamista. Allekirjoittajana hyväksyt sen, että työpajassa tuotettua materiaalia voidaan käyttää tutkimustarkoitukseen ja julkaista myöhemmin esim. tieteellisessä artikkelissa. Vielä allekirjoittamisen jälkeenkin sinulla on mahdollisuus kieltäytyä itseäsi koskevan materiaalin käyttämisestä.

  Tilastojen mukaan nuorten leikkiminen loppuu noin 14-vuotiaana. -Miksi? Mielikuvitus, sisäinen motivaatio, mielihyvä, vapaa toiminta, yhdessä tekeminen ja mahdollisuus hallita ympäristöään asettamalla itselle sopivia sääntöjä. Nämä kaikki ovat ovat leikin tunnuspiirteitä ja samalla asioita, jotka tukevat ihan jokaisen meistä hyvinvointia.

  Työpajassa tutkitaan lähes mahdotonta ja käsitellään leikkiä nuorten näkökulmasta. Lelu- ja leikintutkija Katriina Heljakka Turun yliopistosta johdattaa osallistujat pohtimaan leikin olemusta ja sen toteutumista nuorten elämässä. Osallistava työpaja haastaa ajattelemaan myös leikin laajempia merkityksiä ja roolia nyky-yhteiskunnassa.

  Tutkivassa työpajassa yhteiskehitetään ideoita leikin mahdollisuuksien vahvistamisesta kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Yhtenä työskentelymuotona pajassa on Comicubes, jota Katriina luonnehtii paperiteknologiaan perustuvaksi kolmiulotteiseksi mind mapiksi.

  Katriinan ajatuksiin leikistä voit tutustua mm.

  Visit https://podcasts.apple.com/fi/podcast/lelu-on-leikkiin-kutsu-vieraana-katriina-heljakka/id1570138244?i=1000523923212&l=fi Visit https://soundcloud.com/porinyliopistokeskus/aasinsilta-podcast-osa-1 Visit https://www.youtube.com/watch?v=neq0LaH-Ld0 Visit https://kaupunkikanava.fi/leikkimista-saa-ja-kannattaa-jatkaa-aikuisenakin-henkilohaastattelussa-leikin-tutkija-katriina-heljakka/ Visit https://issuu.com/vaki-mana/docs/v_ki4_issuu

  HUONO VAI HYVÄ HULLU? - TYÖPAJA KULTTUURIN ASETTAMISTA VAATIMUKSISTA MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖIDEN KANSSA ELÄVILLE (kesto noin 50 min) Ohjaajana tutkija Annastiina Mäkilä Työpajan keskustelukielenä on suomi. Etukäteen ilmoittautuminen on suositeltavaa, mutta ei välttämätöntä. Paikkoja on rajallisesti. (ajattelenkoska@gmail.com)

  Klo 12.00-12.50, työpaja suomen kielellä

  Klo 14.00-14.50, työpaja suomen kielellä

  Minä riitän

  Työpajassa pohditaan mm. seuraavia kysymyksiä: Kuuluuko mieleltään järkkyneen olla luova? Onko mielenterveyden häiriön kanssa eläminen yhteiskunnan näkökulmasta suorittamista ja voiko siinä epäonnistua? Miten puhe vaikeuksista oppimisen paikkana ja kärsimyksen kasvattavasta tehtävästä määrittävät mielenterveysongelmaisen minuutta?

  Annastiina Mäkilä on laajasti kiinnostunut mielen terveyteen ja sairauteen liittyvistä määrittelyistä niin arjessa, tieteessä kuin yhteiskunnassakin. Hän tekee kulttuurihistorian oppiaineeseen väitöskirjaa suomalaisista masennuskäsityksistä 1980- ja 1990-luvuilla. Mielen toimintaan liittyvä tieto ja tiedon historia laajemminkin kiinnostaa Mäkilää. Hän on väitöskirjatyön lisäksi muun muassa työskennellyt tieteellisten julkaisujen toimitusten kanssa, tehnyt selvitystä päihdenuorten avun hakemisesta ja opettanut tieteellistä kirjoittamista. Tällä hetkellä opetus- ja kirjoitustöiden lisäksi hän työskentelee avoimen yliopisto-opetuksen suunnittelijana Turun kauppakorkeakoulussa.

  Mäkilän tieteellisiä ja populaareja kirjoituksia ja haastatteluja löydät hänen kotisivuiltaan osoitteesta Visit https://www.annastiinamakila.fi/ Vapaa-ajallaan Mäkilä valmentaa lapsensa jalkapallojoukkuetta, mikä tuo sopivasti haastetta myös työn ulkopuolelle.

 • 23.10. Nuorten oma filosofiatapahtuma Ajattelen –koska voin! klo 12-16 Vimmassa

  YLEISTÄ

  AKV on erityisesti 13–19 -vuotiaille suunnattu, mutta kaikille avoin päivän mittainen filosofiatapahtuma.

  Pitkään jatkuneesta korona-pandemiasta johtuen AKV järjestetään hybriditapahtumana. Tapahtuma striimataan AKV:n youtube-kanavalle ja yleisöä Vimman tiloihin otetaan 75% kapasiteetista. Tilaa Vimmassa pitäisi löytyä kaikille kiinnostuneille hyvin.

  AKV:ssa on mahdollisuus tutustua aktiivisen osallistumisen kautta filosofiseen tapaan tarkastella maailmaa. Meille filosofia määrittyy jokaiselle kuuluvaksi perusoikeudeksi tutkia ajattelemalla vapaasti omaa elämää ja ympäristöä.

  OHJELMASTA

  Lauantaisessa tapahtumassa teemoina ovat vaikuttaminen, pelot ja nihilismi. Tutustuminen teemoihin aloitetaan yhdessä improteatteri-ryhmän Läsnäolopakon kanssa. Tätä seuraa vaikuttamisesta ja peloista järjestettävät nuorten puheenjohtajien ohjaamat paneelikeskustelut, joissa esillä on monipuolisesti erilaisia näkökulmia. Paneelien jälkeen on vuorossa on pohdiskelua nihilismistä ja myös hieman pessimismistä. Päivän lopuksi kilpaillaan filosofia-visailussa ja arvotaan voittajat panelisteille etukäteen kysymyksen lähettäneiden kesken.

  Tarkemmat tiedot ja ohjelma
 • NUORTEN FILOSOFIATAPAHTUMA AJATTELEN –KOSKA VOIN! STRIIMATAAN LAUANTAINA 24.10. KLO 12-16.

  Koronatilanteesta johtuen nuorten filosofiatapahtuman: Ajattelen –koska voin! (AKV) neljäs kerta järjestetään kokonaan fyysiseltä yleisöltä suljettuna.

  AKV:n Youtube-kanava: https://www.youtube.com/channel/UC04jLhhfyVNsjx1QvsISkQQ/

  ​Tapahtuman teemoina ovat nautintoja arvostava elämäntapa eli hedonismi ja DNA. Molemmista aiheista on luvassa osallistava paneelikeskustelu kiinnostavine vieraineen. Hedonismia käsittelevän paneelin alustukseksi esitetään sirkustaiteilija Pekka Laamasen ja näyttelijä Alisa Salosen yhteinen projekti: FlouTila. AKV:ssa kuullaan myös nuoren kirjailijan Matilda Kirvelän avajaispuhe.

  12.00: Nuoren avajaispuhe (Matilda Kirvelä)
  12.30: FlouTila-esitys (Esitys yhdistelee sirkusta ja teatteria.)
  13.10: Paneeli-keskustelu hedonismista.
  14.10: Uuden paneelin valmistelu.
  14.20 Paneeli-keskustelu DNA:sta.
  15.20 Lahjakortin arvonta ja loppusanat

  Aikataulut ovat arvioita ja pientä heittelyä niiden suhteen voi esiintyä.

  ARVONTA

  Osallistu lahjakortin arvontaan lähettämällä etukäteen kysymys paneelien aiheista ja seuraa ohjelmaa striimattuna AKV:n Youtube-kanavalta.

  Lähetä meille hedonismia tai DNA:ta koskeva kysymyksesi etukäteen (ajattelenkoska@gmail.com), niin osallistut lahjakortin arvontaan. Kaikkien asiallisen kysymyksen paneeliin etukäteen (viimeistään to 22.10.) lähettäneiden (ajattelenkoska@gmail.com) kesken arvotaan 50€ lahjakortti Akateemiseen kirjakauppaan.

  Voit tutustua panelistiemme esittelyihin somessa (ks. kanavatiedot viestin lopusta). Kysy rohkeasti lisää, jos jokin jäi epäselväksi tai et löydä jotain oleellista tietoa. Jos AKV on sinulle kokonaan uusi tuttavuus, niin voit lukea lyhyen kuvauksen tästä alta.

  AKV:STA LYHYESTI

  AKV on erityisesti 13–19 -vuotiaille suunnattu, mutta kaikille avoin toiminnallinen ja osallistava päivän mittainen filosofiatapahtuma, joka järjestetään neljännen kerran (24.10.2020). AKV:ssa filosofia pelkistyy jokaiselle kuuluvaksi perusoikeudeksi tutkia ajattelemalla vapaasti omaa elämää ja ympäristöä. AKV:ta tehdään mahdollisimman paljon nuorten ideoista ja nuoret ovat mukana tapahtuman suunnittelusta toteutukseen asti.

  Kerro kiinnostuksestasi tai pyydä lisätietoja: ajattelenkoska@gmail.com

  Ystävällisin terveisin, Tuomas Tiainen
  Sfääri ry:n puheenjohtaja
  http://www.sfaariry.fi/​

  AKV Youtube

NUORTEN OMA FILOSOFIATAPAHTUMA TURUSSA AJATTELEN – KOSKA VOIN! (12–13.4.2019, Vimma)

Ajattelen –koska voin! (=AKV) on erityisesti 13–19 -vuotiaille suunnattu, mutta kaikille avoin nuorisolähtöinen, toiminnallinen ja osallistava filosofiatapahtuma. Tapahtuma on nuorille ja heidän opettajilleen maksuton. Opiskelijoille, eläkeläisille ja työttömille lipunhinta on 2€ ja työssäkävijöille 5€. (Samalla lipulla pääset molempina päivinä sisälle.)

*AKV:n vastaanottotiskillä voit myös halutessasi liittyä AKV:ta järjestävän Sfääri ry:n jäseneksi kehittämään ja tukemaan filosofian ja ajattelun kulttuurin jalkautumista ihmisten arkeen ja juhlaan. (Liittyminen jäseneksi/tukijaksi onnistuu myös helposti näiden nettisivujen LIITY-valikosta.) Todistamalla jäsenyytesi kuitilla pääset maksutta AKV:hen.

AKV järjestetään nyt kolmatta kertaa ja pidetään ensimmäistä kertaa kaksipäiväisenä pe 12.4. (klo 12–16) ja la 13.4.2019 (klo 12–16). Perjantaina päivän teemana on HUUMORI ja lauantaina TEKEMÄTTÄ JÄTTÄMINEN. Tapahtuman aikana käydään väittelykilpailu TURUN TERÄVIN KIELI, jossa 13–19 -vuotiaat kilpailevat neljän hengen joukkueissa. Lauantaina järjestetään myös FETON KEVÄTPÄIVÄT, jossa monipuolista ohjelmaa opettajille. Paikkana on nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa Turun keskustassa (Aurakatu 16). Feton kevätpäivät ovat lauantaina 13.4. Turussa.

Perjantain ohjelmistoon kuuluu mm. tanssija Evgeny Kostyukovin ohjaama osallistava tanssilaboratorio: Liike hauskuuden synnyttäjänä, musiikinopettaja Elmo Karjalaisen orkestroima tutkimusmatka huumorimusiikkiin: Frankly, It is not Zappa, but even Tom Waits for Elmo, stand up -koomikko Ida Akkilan ja AKV:n työryhmän nuorten keskusteleva esitys huumorista eri kulttuureissa: Naurava pallo ja hersyvä paneelikeskustelu huumorista, jossa yleisö saa tentata huumorin tutkijoita ja tekijöitä. Erityisesti ruotsinkieliselle yleisölle tarjolla on AKV:n nuorten työryhmäläisten ohjaama työpaja ryhmäpaineesta: Grupptryck.

Lauantaina päivän avaa nuori ilmastoaktivisti Atte Ahokas. Tarjolla ohjelmistossa on mm. taiteilija Nemo Kosken ohjaama osallistava ajatuskoe taiteen arvosta: Ilman taidetta? ja avartava paneelikeskustelu tekemättä jättämisestä, jossa aihetta lähestytään monipuolisesti sekä yksilön että yhteiskunnan näkökulmista. Väittelykilpailun Turun terävin kieli -finaali Vimman isossa salissa päättää lauantaipäivän.

Napin takaa löydät väittelykilpailun säännöt ja väitteet.

Filosofian elämänkatsomustiedon opettajien valtakunnallisen yhdistyksen Feto ry:n kevätpäivillä lauantaina 13.4. teemoina ovat erilaiset opetusmenetelmät, digipedagogiikka sekä katsomusopetuksen lainsäädäntö. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös Feton vuosikokous. Ohjelma ja aikataulu löytyvät Feton nettisivuilta: http://www.feto.fi/

AKV:n järjestämisestä kiinnostuneet nuoret ovat tervetulleita mukaan sekä työryhmään että avustajiksi tapahtumapäiville. Osallistumisesta saa työtodistuksen.

Ilmoittautumiset ja yhteydenotot: ajattelenkoska@gmail.com

 • Tapahtuman järjestää nuorten kanssa filosofiaintoilijoista koostuva Sfääri ry. Mukana tukemassa on Feto ry.