Molemmin puolin -filosofiatapahtuma Turun keskustassa 23.11. Teema: Mikä on totta?

Luvassa on päivä ja ilta täynnä kiinnostavia ajatuksia, hyviä keskusteluja, mukavaa seuraa. Molemmin puolin -filosofiatapahtumassa filosofia jalkautuu luentosaleista ulos Turun keskustaan ihmisten keskelle kahviloihin, kapakoihin, taidegallerioihin, teattereihin tai mihin tahansa missä filosofiaa kaivataan ja minne se on tervetullut. Teemanamme on meitä usein askarruttava kysymys: Mikä on totta?

Molemmin puolin -filosofiatapahtuma on tilaisuudesta toiseen liikkuva tapahtuma, jossa voit kulkea kanssamme koko reitin tai valita juuri tietyt itseäsi erityisesti kiinnostavat kohteet. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

Googlemaps-karttaleike Molemmin puolin -tapahtuman aikana kuljettavasta reitistä 

Molemmin puolin -filosofiatapahtuman ohjelma (muutokset vielä mahdollisia)

Osa esityksistä striimataan etäosallistumista varten suorana verkkoon https://youtube.com/live/-alkuisessa osoitteessa, joka ilmestyy tähän kohtaan ennen tapahtuman alkua. Striimattavat esitykset tunnistat *-merkistä ohjelmatiedon vasemmassa reunassa. Esiintyjä itse aina päättää sopiiko striimaus hänen esityksensä kohdalla. Videokuva kohdistuu pelkästään esiintyjään eli yleisöä ei kuvata.)

Klo 13.30-15.30: Panimoravintola Koulu (Historian luokka), (Eerikinkatu 18)

*Klo 13.30, Jani Sinokki: Miksi valheet myyvät paremmin kuin totuus? (alustus ja keskustelu)

*Klo 14.30, Tapio Korte: Onko totuus ominaisuus? (alustus ja keskustelu)

Klo 15.45-16.45: Galleria Joella (Läntinen rantakatu 21)

Klo 15.45, Eero K. V. Suorsa, Mikä kirjallisuudessa ja kuvataiteessa on totta? – Taiteen ja mielikuvien suhde kulttuurissa. (alustus ja keskustelu.)

Klo 17.00-18.00: Dalia Kebab Pizzeria (Martinkatu 1)

Nietzscheä ja pitsaa (Osallistujille on tarjolla viipaleita vöner- ja kasvispitsaa. Myös pieni määrä gluteiinitonta ruokaa on tarjolla erikoisruokavalion omaaville.)

*Klo 17.15 Tuomas Tiainen, Nietzschen totuus antiikin kreikkalaisista. (osallistava luento)

Klo 18.15-23.00: Barker-teatteri (Linnankatu 31, 4 krs.) Portaiden lisäksi tilaan pääsee myös katutasosta löytyvällä hissillä. Hissi ei ole pääoven kohdalla vaan löytyy jatkettaessa kulkua sisäpihalla seinän viertä eteenpäin ja käännyttäessä oikealle nurkan taakse (toiminnassa klo 18-23). Kuva sisäänkäynnistä (ovi mustan markiisin alla) https://tinyurl.com/mr2f7mps

Barker-teatterilla (4. kerroksessa) toimii kahvila, josta on mahdollista ostaa pientä suolaista ja makeaa syötävää sekä juomia (mukaan lukien olutta ja viiniä).

Klo 18.15, NOIZI-liikeimprovisaatioesitys: Our mind too slow (Liian hidas mielemme)

Klo 19.00, Visa Helenius: Järjen ja kokemuksen totuudet: mikä ne erottaa? (alustus ja keskustelu)

*Klo 19.45, Jarkko Niemelä: Mikä on totta korrespondenssiteorian mukaan ja mikä on totta konstruktionismin näkökulmasta? (alustus ja keskustelu)

Klo 20.30, Markus Järvinen: Tietoisuus, se mikä meille on ainut ja tosi kokemus maailmasta (alustus ja keskustelu)

Klo 21.15, Ilkka Hartala: Pienryhmäkeskustelumietintä itsestäänselvyyksistä (kaikki halukkaat osallistuvat)

Klo 22.00 Kevyttä iltapalaa

LÄMMIN KIITOS Molemmin puolin -tapahtumapaikoille mahdollisuudesta järjestää tiloissanne ohjelmaa 🙂

Panimoravintola Koulu Galleria Joella Dalia Kebab Pizzeria Barker-teatteri

Henkilöesittelyjä / Ryhmäesittelyjä

Jani Sinokki, klo 13.30 (Koulu)

Kuva: TS/Jane Iltanen

Olen Jani Sinokki, filosofi ja vihatutkija. Työskentelen Turun yliopiston filosofian oppiaineessa kahdessa eri projektissa, henkilökohtaisessa Apes of Wrath? projektissa sekä monialaisessa, kansallisessa Ilmastotuuppaus-hankkeessa.  Kummassakin hankkeessa tutkimukseni liittyy likeisesti ihmisten ajatteluun ja asenteisiin, niiden ongelmiin ja niiden ohjailuun ja manipulointiin.

Tapio Korte, klo 14.30 (Koulu)

Lääkärini kirjoittaman epikriisin mukaan: olen ”60-vuotias teoreettinen filosofi, jolla on migreenilääkitys”. Olen erikoistunut kielifilosofiaan ja erityisesti saksalaisen filosofin ja matemaatikon Gottlob Fregen kirjoituksiin. Esitelmääni: Onko Totuus ominaisuus?, voisin luonnehtia seuraavasti. “Totuus vaikuttaa ominaisuudelta, sillä kieliopillisesti ‘olla tosi’ on samanlainen kuin vaikkapa ‘olla punainen’, jota voidaan käyttää, kun väitämme jonkin olion olevan punainen. Jos totuus on ominaisuus, niin millaisen olion ominaisuus se on? Vai onko meillä syitä epäillä, että kieli harhauttaa meitä? Onko ilmauksella ‘olla tosi’ kenties jokin muu tehtävä kuin ominaisuuden predikointi? Vastaan esitelmässäni mm. näihin kysymyksiin.”

Eero K. V. Suorsa, klo 15.45 (Galleria Joella)

Olen filosofian väitöskirjatutkija Turun yliopistossa. Väitöskirjani käsittelee esteettisen kirurgian etiikkaa. Kehonmuokkaukseen ja kauneusnormeihin liittyvien kysymysten olen kiinnostunut eriarvoisuuteen liittyvistä kysymyksistä, ja eriarvoisuuden representaatioista populaarikulttuurissa.

Tuomas Tiainen, klo 17.15 (Dalia)

Olen filosofi ja ympäristökasvattaja. Kiinnostusalueitani filosofiassa ovat mm. moraalipsykologia ja eettinen toimijuus. Filosofian historiassa osaamisalueitani ovat erityisesti David Humen sympatian ja moraalisten tunteiden teoria. Väitöskirjaani teen moraalisen toimijuuden luonteesta ja mahdollisuuksista immersiivisessä virtuaalitodellisuudessa. Filosofian popularisointia edistän mm. organisoimalla filosofian keskustelukerhoa Totuutta ja tolkkua yhdessä Turun kaupungin pääkirjaston kanssa sekä toimimalla Sfääri ry:n puheenjohtajana.

NOIZI-liikeimprovisaatioryhmä, klo 18.15 (Barker)

NOIZI surffaa ajalla. Toisinaan pulpahtaa laineisiin, välillä saa otteen aallonharjasta. Improvisaation keinoin navigoimme sitä, mitä ’täksi hetkeksi’ kutsutaan. Tila ja kaikki oleva luo kompositiota, jota me yritämme tietoisesti jatkaa tai muuttaa. Miten näyttämö vuotaa arkeen? Miksi sinä kieltäydyt elämästä totuudessa, joka on? Olet niin hidas, että syytökseni uppoavat. Lopeta, ja ole; tasan siinä mitä oli nyt.

Esiintyjät: Tashi Iwaoka, Sandrina Lindgren, Mika Pasanen, Vera Välimäki ja Emilia Liimatainen

Visa Helenius, klo 19 (Barker)

Toimin väitöskirjatutkijana Turun yliopistossa filosofian oppiaineessa. Tutkimukseni käsittelee riittävän perusteen periaatteen kehitystä uuden ajan alussa. Tämän kiistanalaisen perusajatuksen mukaan kaikella on peruste tai syy. Tarkastelen alustuksessani järjen ja kokemuksen totuuksia; vaikuttaa nimittäin olevan niin, että on olemassa (ainakin) kahdenlaisia totuuksia, järkeen ja kokemukseen perustuvia. Pohdimme yhdessä muun muassa näiden totuuksien perusluonnetta, eroavuuksia ja ongelmallista suhdetta.

Jarkko Niemelä, klo 19.45 (Barker)

Olen Jarkko Niemelä – 2012 valmistunut kulttuurihistorioitsija ja filosofi. Kiinnostuksen kohteitani ovat ihmisen ajattelun kategoriat ja ihmisyhteisöjen vaikutus havainnointiin ja ymmärrykseen. Minua kiinnostavat ajattelun ennakkoehdot, kieli, tarinat ja myytit ja niiden vaikutus arkiseen elämäämme ja tapaamme kokea ja hahmottaa asioita. Näen, että ajattelu ja havainnointi ei koskaan synny tyhjiössä, vaan se, mikä on meille selvää ja totta, on aina jossain määrin sosiaalisesti rakentunutta.

Aiemmin olen havainnoinut muun muassa kasvua ja yksilökeskeisyyttä koskevaa puhetapaa, joka sellaisenaan rakentaa omanlaistaan narratiivia siitä, millainen maailma on, ja vaikuttaa suhtautumiseemme ilmastonmuutokseen, luontoon ja eläimiin. Viime aikoina olen kiinnostunut siitä, miten narratiivien ja sen työkalun kielen avulla perustellaan sitä, mikä on totta. 

Markus Järvinen, klo 20.30 (Barker)

Olen Aikamatkaaja -blogin kirjoittaja ja filosofiaa yliopistossa opiskellut harrastaja. Kiinnostuksenani ovat tulevaisuuden alat mielenfilosofiasta neurotieteisiin ja tekoälyyn. Olen ollut töissä vuosituhannen aikaan web-kuplassa ja työskentelen nykyisin digiopastajana.

Ilkka Hartala, klo 21.15 (Barker)

Olen innokas pohdiskelija ja haluan edistää sivistystä kaikenlaisten keskustelutapahtumien kautta. Järjestämiini tapahtumiin voit tutustua kotisivultani: Sivistyksen Puolustajat

Kirjallisuus- ja elokuvakatsauksia sekä arvioita<<

About the author : Sfääri ry

Leave a Reply

Your email address will not be published.