Ajattelen – koska voin 10.12.2022 LUOVUUS, HULLUUS

Tältä sivulta löydät AKV:n ohjelman kokonaisuudessaan.

ERILLISET TYÖPAJAT, SALI, VÄITTELYKILPAILU


Ajattelen koska voin -tapahtuma tulee taas! Lauantaina 10.12. klo 11-17 tapahtumapaikkana on tuttuun tapaan Vimma, joka löytyy uudistuneen kauppatorin läheltä osoitteesta Aurakatu 16. Tapahtuma on maksuton 13-19 -vuotiaille nuorille ja heidän opettajilleen/ohjaajilleen. Muille pääsylipun hinta on 5/10€. Lippu on hankittavissa paikan päällä Vimmassa. Käytössä on vain käteismaksu. (Alennettuun hintaan ovat oikeutettuja opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset.) *Filosofiaa ja ajattelun kulttuuria edistävän Sfääri ry:n jäseneksi liittymällä ja sen jäsenmaksun maksamalla (vuosimaksu 5€) voit osallistua AKV:hen maksutta.

Liity Sfäärin jäseneksi

ERILLISET TYÖPAJAT (tarkoitettu 13-19 -vuotiaille)

  • LUOVA TUTKIMUSTYÖPAJA LEIKISTÄ (kesto noin 50 min)

    Ohjaajana väitöskirjatutkija Katriina Heljakka

    Voit osallistua työpajaan myös ruotsiksi tai englanniksi. (Du kan också engagera i workshopen på svenska. You can also participate in the workshop in english.)

    Mahdollisten kieliryhmien vuoksi työpajaan on etukäteen ilmoittautuminen (ajattelenkoska@gmail.com) Ilmoittaudu viimeistään keskiviikkona 7.12.

    Klo 12.00-12.50, workshop på svenska
    Klo 13.00-13.50, työpaja suomen kielellä
    Klo 14.00-14.50, workshop in english

    Työpajassa tehdään virallista tutkimusta ja siihen osallistuminen edellyttää tutkimusluvan allekirjoittamista. Allekirjoittajana hyväksyt sen, että työpajassa tuotettua materiaalia voidaan käyttää tutkimustarkoitukseen ja julkaista myöhemmin esim. tieteellisessä artikkelissa. Vielä allekirjoittamisen jälkeenkin sinulla on mahdollisuus kieltäytyä itseäsi koskevan materiaalin käyttämisestä.

    Tilastojen mukaan nuorten leikkiminen loppuu noin 14-vuotiaana. -Miksi? Mielikuvitus, sisäinen motivaatio, mielihyvä, vapaa toiminta, yhdessä tekeminen ja mahdollisuus hallita ympäristöään asettamalla itselle sopivia sääntöjä. Nämä kaikki ovat ovat leikin tunnuspiirteitä ja samalla asioita, jotka tukevat ihan jokaisen meistä hyvinvointia.

    Työpajassa tutkitaan lähes mahdotonta ja käsitellään leikkiä nuorten näkökulmasta. Lelu- ja leikintutkija Katriina Heljakka Turun yliopistosta johdattaa osallistujat pohtimaan leikin olemusta ja sen toteutumista nuorten elämässä. Osallistava työpaja haastaa ajattelemaan myös leikin laajempia merkityksiä ja roolia nyky-yhteiskunnassa.

    Tutkivassa työpajassa yhteiskehitetään ideoita leikin mahdollisuuksien vahvistamisesta kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Yhtenä työskentelymuotona pajassa on Comicubes, jota Katriina luonnehtii paperiteknologiaan perustuvaksi kolmiulotteiseksi mind mapiksi.

    Katriinan ajatuksiin leikistä voit tutustua mm.

    Visit https://podcasts.apple.com/fi/podcast/lelu-on-leikkiin-kutsu-vieraana-katriina-heljakka/id1570138244?i=1000523923212&l=fi
    Visit https://soundcloud.com/porinyliopistokeskus/aasinsilta-podcast-osa-1
    Visit https://www.youtube.com/watch?v=neq0LaH-Ld0
    Visit https://kaupunkikanava.fi/leikkimista-saa-ja-kannattaa-jatkaa-aikuisenakin-henkilohaastattelussa-leikin-tutkija-katriina-heljakka/
    Visit https://issuu.com/vaki-mana/docs/v_ki4_issuu

  • HUONO VAI HYVÄ HULLU? - TYÖPAJA KULTTUURIN ASETTAMISTA VAATIMUKSISTA MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖIDEN KANSSA ELÄVILLE (kesto noin 50 min)

    Ohjaajana väitöskirjatutkija Annastiina Mäkilä

    Työpajan keskustelukielenä on suomi. Etukäteen ilmoittautuminen on suositeltavaa, mutta ei välttämätöntä. Paikkoja on rajallisesti. (ajattelenkoska@gmail.com)

    Klo 12.00-12.50, työpaja suomen kielellä
    Klo 14.00-14.50, työpaja suomen kielellä

    Työpajassa pohditaan mm. seuraavia kysymyksiä: Kuuluuko mieleltään järkkyneen olla luova? Onko mielenterveyden häiriön kanssa eläminen yhteiskunnan näkökulmasta suorittamista ja voiko siinä epäonnistua? Miten puhe vaikeuksista oppimisen paikkana ja kärsimyksen kasvattavasta tehtävästä määrittävät mielenterveysongelmaisen minuutta?

    Annastiina Mäkilä on laajasti kiinnostunut mielen terveyteen ja sairauteen liittyvistä määrittelyistä niin arjessa, tieteessä kuin yhteiskunnassakin. Hän tekee kulttuurihistorian oppiaineeseen väitöskirjaa suomalaisista masennuskäsityksistä 1980- ja 1990-luvuilla. Mielen toimintaan liittyvä tieto ja tiedon historia laajemminkin kiinnostaa Mäkilää. Hän on väitöskirjatyön lisäksi muun muassa työskennellyt tieteellisten julkaisujen toimitusten kanssa, tehnyt selvitystä päihdenuorten avun hakemisesta ja opettanut tieteellistä kirjoittamista. Tällä hetkellä opetus- ja kirjoitustöiden lisäksi hän työskentelee avoimen yliopisto-opetuksen suunnittelijana Turun kauppakorkeakoulussa.

    Mäkilän tieteellisiä ja populaareja kirjoituksia ja haastatteluja löydät hänen kotisivuiltaan osoitteesta Visit https://www.annastiinamakila.fi/ Vapaa-ajallaan Mäkilä valmentaa lapsensa jalkapallojoukkuetta, mikä tuo sopivasti haastetta myös työn ulkopuolelle.

Vimman salin ohjelma (tarkoitettu kaikille)

  • Alma Jokisen avajaispuhe

    Klo 11.00-11.20

  • Benjamin Pitkäsen videotervehdys

    (esitetään heti avajaispuheen jälkeen)

  • Olli Pitkäsen puheenvuoro: Luovuus ja hulluus dialektisina vastakohtina, klo 11.30-11.50

    Suoritin filosofian opintoni Jyväskylän yliopistossa, mistä valmistuin tohtoriksi keväällä 2020. Opiskelin alun perin matematiikkaa, ja tuolloin älyllinen elämäni edusti pikemminkin esoteerista (=okkultistista, salatieteellistä) kuin filosofista ajattelua. Tästä aihepiiristä teinkin kandidaatintyöni filosofiaan, mikä oli itselleni melkoinen kulttuurishokki. Akateeminen filosofiahan onkin kuivaa käsitteiden pyörittelyä eikä tärkeimpien ja suurimpien kysymysten avointa pohtimista! Alkujärkytyksen jälkeen aloin kuitenkin ymmärtää filosofian oppialan roolin ja pyrin parhaani mukaan adaptoitumaan siihen.

    Graduni sekä väitöskirjani tein pahuudesta ja pahan käsitteestä. Väitöskirjani jälkeen olen palannut tutkimaan esoteriaa, tällä kertaa hieman filosofisesti kypsempänä. Nykyistä hankettani ”Esoteerinen ajattelu filosofiassa 1800-luvulta nykypäivään” (2022-2025) rahoittavat Suomen akatemia ja Koneen säätiö.

  • Roosa Wingströmin ohjaama työpaja luovuudesta tekoälyn ajalla

    Luovuudesta tekoälyn ajalla, klo 12.00-12.45.

    Kaikki voivat osallistua. Jokaisessa ryhmässä tarvitaan älypuhelin.

    TYÖPAJA LUOVUUDESTA TEKOÄLYN AJALLA Tekoälyä tuntuu nykyään olevan kaikkialla ja siihen pohjaavat ovat yleistyneet myös luovassa työssä. Tietokoneiden laskentatehokkuus, valtava datan määrä ja tekoälymenetelmien nopea kehitys mahdollistavat sen, että nämä työkalut ovat helpommin kaikkien saatavilla. Mutta mitä tekoäly oikein on? Miten tekoälyä voi käyttää luovan työn apuna? Entä voiko tekoäly itsessään olla luova? Näitä kysymyksiä mietitään luovuutta ja tekoälyä yhdistelevässä työpajassa.

    Kokeilemme muutamaa luovan tekoälyn työkalua ja pohdimme, mitä luovuus on tekoälyn ajalla. Työpajaan voi osallistua suomeksi tai englanniksi. Kesto on noin 45 minuuttia.

    Olen väitöskirjatutkija Turun yliopistossa. Työni on osa LuotAI – Luovuus tekoälyn ajalla -hanketta, jota rahoittaa Koneen Säätiö. Tutkin väitöskirjassani taiteilijoiden ja tutkijoiden luovaa työtä. Tutkimukseni keskiössä on luovat prosessit nykyajan muuttuvassa maailmassa, missä työtä tehdään milloin missäkin, erilaisten uusien teknologioiden kanssa.

    LuotAI-projektiin voit tutustua hankkeen nettisivuilla (englanniksi).

    Luovuuden tutkija, Roosa Wingströmin kuva on tekoäly-algoritmin luomus.

    Mukana myös: Klo 15.00-15.50, PANEELIKESKUSTELU LUOVUUDESTA JA HULLUUDESTA

    LuotAI-projekti
  • Mona Mannevuo: Kysy tutkijalta mielenterveyden, hulluuden, uupumuksen ja luovuuden lähihistoriasta, klo 13.00-13.30

    Voit lähettää Monalle kysymyksiä myös etukäteen (ajattelenkoska@gmail.com). Kaikkien kysymysten lähettäneiden kesken arvotaan palkintoja.

    Mitä nuorilta odotettiin sotienjälkeisessä Suomessa? Miksi liian touhukkaita ihmisiä paheksuttiin? Ovatko ihmiset nykyään uupuneempia kuin ennen? Entä keitä olivat psykopaatit – ja miksi he eivät aina olleet vaarallisia? Vastaan mieltä askarruttaviin kysymyksiin luovuuden, hulluuden ja mielenterveyden lähihistoriasta. Vastauksia saat edellä oleviin kysymyksiin, ja lisäkysymyksiä voit keksiä tapahtumassa.

    Olen tutkijatohtori Turun yliopiston ihmistieteiden tutkijakollegiumissa (TIAS). Olen tutkinut muun muassa työn tehostamisen historiaa ja vaikuttajaviestintää huomiotaloudessa. Tällä hetkellä tutkin työssä väsymisen historiaa sotienjälkeisessä Suomessa. Tunteiden historian tutkimus on opettanut minulle, että ymmärrys luovuudesta ja hulluudesta kuten myös tehokkuudesta ja uupumuksesta elää ajassa ja muuttuu yhteiskunnan ihanteiden mukana.

    Mukana myös: Klo 15.00-15.50, PANEELIKESKUSTELU LUOVUUDESTA JA HULLUUDESTA

  • Hemmo Laihon puheenvuoro: Mitä ihmeellistä luovuudessa on?, klo 13.40-13.50

    Toimin opettajana ja tutkijana Turun yliopistossa. Vapaa-ajalla harrastan muun muassa musiikin tekemistä.

    Luovuus on liitetty nerouteen, hulluuteenkin. Luovuuden katsotaan tällöin olevan jotakin erityistä, jota toisilla on, toisilla ei. Olemme kuitenkin kaikki omilla tavoillamme luovia, usein ihan arkisissakin tilanteissa, kun teemme jotakin meille uutta tai kun sovellamme aiemmin oppimaamme uusiin tilanteisiin. Luovuus on tavallista ja silti ihmeellistä: mistä luovuus oikein kumpuaa?

    Mukana myös: Klo 15.00-15.50, PANEELIKESKUSTELU LUOVUUDESTA JA HULLUUDESTA

KESKUSTELUJA LUOVUUDESTA PIKADEITIT -MENETELMÄLLÄ, klo 14.00-14.30

Kaikki voivat osallistua.

Puheenvuoro: oranssit päivät, klo 14.40-14.50 (otsikko ja puhuja ilmoitetaan pian)

PANEELIKESKUSTELU LUOVUUDESTA JA HULLUUDESTA, klo 15-15.50

Panelisteina: Katriina Heljakka, Hemmo Laiho, Mona Mannevuo, Annastiina Mäkilä, Olli Pitkänen, Roosa Wingström

Voit lähettää paneeliin etukäteen kysymyksiä (ajattelenkoska@gmail.com). Kaikkien kysymysten lähettäneiden kesken arvotaan palkintoja.

VÄITTELYKILPAILU TURUN TERÄVIN KIELI, 11.30-16.40 (kaikki voivat seurata ja kannustaa)

Alkuerät ja välierät käydään 2 krs:n Teatteri-tilassa (klo 11.30 alkaen) Finaali mitellään 3 krs:n salissa (klo 16.00-16.40)

TULE VÄITTELEMÄÄN (tarkoitettu 13-19 -vuotiaille)

JOUKKUEENNE VOITTE ILMOITTAA SIVUN ALAOSAN OTA YHTEYTTÄ-LOMAKKEELLA (ILMOITTAUTUMISEN DEADLINE ON KESKIVIIKKO 7.12.

Väittelykilpailu Turun terävin kieli tekee kahden vuoden tauon jälkeen paluun. Nelihenkisten väittelyjoukkueiden (+mahdollinen varahenkilö) ilmoittautumisia otetaan vastaan välittömästi. (AKV:n teemoihin liittyvät väitteet julkaistaan marraskuun puolella.) KENEN JOUKKUE KRUUNATAAN VOITTAJAKSI?!

Tutustu alta klikkaamalla kisan sääntöihin ja väitteisiin Turun terävin kieli -verkkosivuilla.

Nähdään joukolla 10.12. Vimmassa!