Molemmin puolin

MOLEMMIN PUOLIN -filosofiatapahtuma Teemana Rajoilla

19.11.2022 12.30-16.30

Ohjelma:

Klo 12.30-14.00: Panimoravintola Koulu (Historian luokka)
Irina Salmi: Luontoyhteys – minän ja maailman rajoilla (alustus ja keskustelu)

Klo 14.15-15.00: Galleria Joella
Timo Leinonen: Voiko runoudella elävöittää filosofiaa? (alustus ja keskustelu.)

Klo 15.30-16.30: Aboa Vetus & Ars Nova -museo (Factory-tila)
Jessica Leino: Omilla rajoilla (keskusteleva työpaja)

Tapahtuma on maksuton.

Valokuvahaaste

HAASTAMME sinut NYT vapaaehtoisesti pohtimaan sitä millaisia RAJOJA näet ympäristössäsi ja ilmaisemaan niitä kuvan keinoin.

Voit ladata kuvasi Padlettiin, jossa kuvat ovat virtuaalisella seinällä tutustuttavissa tapahtuma-viikonlopun ajan. (Ole ystävällinen itseäsi ja muita kohtaan, älä lataa epäasiallisia ja loukkaavia kuvia.)

Lataa kuvasi klikkaamalla tästä linkistä oikealta: KUVALINKKI.

Irina Salmi: Luontoyhteys – minän ja maailman rajoilla (alustus ja keskustelu)

Klo 12.30-14.00: Panimoravintola Koulu (Historian luokka)

Irina on filosofian väitöskirjatutkija Turun yliopistolla. Hän luonnehtii esitystään seuraavasti:

Luontoyhteys – minän ja maailman rajoilla -tuokiossa tutkaillaan yhdessä mistä on kyse silloin kun puhutaan meidän ihmiskulkijoiden luontoyhteydestä, ja miksi sillä tuntuu olevan meihin niin kokonaisvaltaisesti positiivinen vaikutus. Tehdään lyhyt katsaus nykytieteen tuloksiin ja teorioihin, ja tarkastellaan sitten miten 1700-luvun luontofilosofi Jean-Jacques Rousseau voisi auttaa meitä ilmiön juurille löytämisessä.

 • Timo Leinonen (DI, OTL) : Voiko runoudella elävöittää filosofiaa? (alustus ja keskustelu.)

  Klo 14.15-15.00: Galleria Joella

  Tilaisuuden tarkoituksena on yhdessä osallistujien kansa keskustellen selvittää kysymystä siitä, mitä tapahtuu, jos ylitämme tietoisesti filosofian ja runouden rajat, eli yhdistämme filosofian runouteen; syntyykö siitä mitään ihmiselle arvokasta, vai menettääkö siinä vain niin filosofia kuin runouskin jotakin merkityksellistä?

  Esittelen ensin filosofian ja runouden heikkoudet ja vahvuudet ilmaisukeinoina kuten ne itse ymmärrän. Sitten esitän kuulijoiden arvioitaviksi muutamia tunnettujen filosofien (Salomaa, Heidegger ja Wittgenstein) tekstejä runomuotoon muokattuina, joista keskustelujemme kautta pyrimme löytämään vastauksia kysymykseen: Voiko runoudella elävöittää filosofiaa?

  Olen Timo Leinonen, nettijulkaisun Koroinen.fi toimitussihteeri, Turun FiloCafe -toiminnan aktiivi, filosofiaa opiskellut Eerik Lagerspetzin ohjauksessa, lausuntaa harrastanut Turun Lausuntakerhossa ja runoja kääntänyt omasta kiinnostuksestani, mittavimpana työnä John Keatsin romanttisen Endymion -runoelman suomennos.

 • Jessica Leino: Omilla rajoilla (keskusteleva työpaja.)

  Klo -15.30-16.30: Aboa Vetus Ars Nova (Factory-tila)

  Omilla rajoilla-työpajassa keskustellaan ja pohditaan yhdessä mistä minä alan, missä kaikkialla minuus rajautuu ja mikä jää sen ulkopuolelle, muuksi. Työpajan fasilitoi yhteisöpedagogi Jessica Leino.