Turun terävin kieli

TURUN TERÄVIN KIELI–VÄITTELYKILPAILU

Väittelykilpailun alkuerät järjestetään perjantaina 12.4.2019 klo 12.30–16 välisenä aikana ja välierät sekä finaali lauantaina 13.4.2019 klo 12.30–16 välisenä aikana. Paikkana on nuorten taide- ja toimintatalo Vimma (Aurakatu 16), Ajattelen –koska voin! –nuorten filosofiatapahtuma.

KILPAILUN KULKU JA SÄÄNNÖT

● Väittelyjoukkueet kisaavat arvotuissa alkulohkoissa. Jatkoon päässeiden kilpailu etenee välierien kautta ison salin lavalla käytävään finaaliin. Jatkoon tarvitaan voitto.

● Väittelyjoukkueisiin kuuluu neljä jäsentä. (Mukana saa olla varajäsen.) ​Väittelyn aihe arvotaan niin, että kustakin aiheesta voidaan väitellä vain kerran.

● Arpa ratkaisee, kumpi joukkueista puolustaa ja kumpi vastustaa aiheeksi osunutta väitettä.

Yksi väittely kestää noin. 30 min.

VALMISTAUTUMINEN (10 min)

Joukkueilla on 10 minuuttia valmistautumisaikaa ennen väittelyn alkua​. Tänä aikana yleisö saa alustuksen väiteltävästä aiheesta. Joukkueet asettuvat istumaan järjestykseen siten, että aloituspuheenvuoron pitäjä on rivin päässä kauimpana yleisöstä.

ALOITUSPUHEENVUOROT (2 min)

Puolustavan joukkueen avauspuheenvuoro​, jossa esitetään joukkueen kanta ja pääargumentit. Aikaa 1 minuutti. Vastustavan joukkueen avauspuheenvuoro​, jossa esitetään väitettä vastustavat pääargumentit ja voidaan tarvittaessa jo arvostella puolustavan joukkueen näkemyksiä. Aikaa 1 minuutti.

VAPAA VÄITTELY (15 min)

Alkupuheenvuorojen jälkeen siirrytään 15 minuuttia kestävään vapaaseen väittelyyn, jossa puheenjohtaja jakaa puheenvuoroja.​ Jos keskustelu sujuu hyvin, se voi edetä omalla painollaan ilman puheenjohtajan puuttumista. Lyhyitä parin lauseen repliikkejä on lupa esittää puheenvuoroista riippumatta. Ajan täytyttyä väittely päättyy kesken olevaan puheenvuoroon ja tuomaristo päättää voittajan.

*SALAMASOTA (4+2 min) (​Mukana vain finaalissa, jossa se seuraa avauspuheenvuorojen jälkeen.​)

Salamasota eli 30 sekunnin kommenttipuheenvuorot, joissa puheenvuoro siirtyy suoraan seuraavalle rivissä istuvalle vastakkaisen joukkueen jäsenelle. Kommenttipuheenvuoroissa argumentoidaan nopeasti tarttuen suoraan avauspuheenvuoroon tai edellisen puhujan esittämiin väitteisiin. Kun jokainen joukkueen jäsen on pitänyt puheenvuoronsa, ​pidetään 2 minuutin mittainen tuumaustauko ​ennen vapaan väittelyn osion alkua.

VÄITTEET 2019

Väittelyn aiheet liittyvät Ajattelen –koska voin! –tapahtuman päivittäisiin teemoihin ja Vimman ison salin ohjelmanumeroihin. Lauantaina vietämme unkarilaisen filosofi Georg Lukácsin (1885-1971) syntymäpäivää ja tämän vuoksi bonusaiheena on: taide ja yhteiskunta.

Perjantai 12.4.2019, HUUMORI:

-Huumorimusiikki on hyödytöntä ajanhukkaa.

-Huumori lisää tietoa yhteiskunnasta.

-Uutislähetysten tilalla pitäisi näyttää kissavideoita.

-Donald Trump on huono sketsihahmo

-Huumori on kulttuurisidonnaista

-Kissaihmisillä on parempi huumorintaju kuin koiraihmisillä.

-Koululiikunnan pitäisi olla hauskaa.

-Vitsinkertojalla on eettinen velvollisuus olla loukkaamatta kuulijaansa.

-Itseironia on paras huumorin laji.

-Arki on hauskempaa kuin fiktio.

-Huumorilla voi kiusata.

Lauantai 13.4.2019, TEKEMÄTTÄ JÄTTÄMINEN + TAIDE JA YHTEISKUNTA:

-Ilmastonmuutos on seurausta tekemättä jättämisestä.

-Onnellinen ihminen on joutilas ihminen.

-Nuorten syrjäytymisen syy on tekemättä jättäminen.

-Koulussa pitäisi jättää asioita enemmän tekemättä.

-Taide on reaktiota ympäröivään yhteiskuntaan.

-Taide on pakoa tylsyydestä.

-Taidetta ei voi jättää tekemättä.

-Tie menestykseen edellyttää tekemättömiä asioita.

-Ihmisen pitää tehdä työtä.

-Pornon luomat odotukset ahdistavat nuoria.