MOLEMMIN PUOLIN –FILOSOFIATAPAHTUMA LAUANTAINA 21.11.

Utopia on kirjaimellisesti paikka, jota ei ole. Se on paikka, joka on tunnetun todellisuuden ulkopuolella. Utopian luominen voi kuitenkin käynnistää prosesseja, jotka muuttavat tunnettua todellisuutta ja sulauttavat siihen utopian esiintuomia piirteitä tai ainakin synnyttävät uusia vaatimuksia ja jännitteitä. Tässä mielessä utopioiden esittäminen ei ole merkityksetöntä tarinointia.

Dystopiaa pidetään yleisesti utopian vastakohtana. Se on painajaismainen kuvaus maailmasta, jota emme halua, mutta jonka piirteitä nykyinen todellisuutemme saattaa jo sisältää. Tällaisessa vastakkainasettelussa utopia määrittyy usein eutopiaksi eli hyväksi paikaksi, jossa haluaisimme elää. Utopia voi kuitenkin olla myös puhdas mielikuvituksen luomus, jonka arvottamisesta voi pidättäytyä tai antaa se yleisön arvioitavaksi.

Tervetuloa lauantaina 21.11.2020 klo 12–16 viettämään kaikille avointa ja maksutonta MOLEMMIN PUOLIN – filosofiatapahtumaa. Viime vuonna 23.11.2019 järjestimme tapahtuman ensimmäisen kerran. Silloin teemana oli HYVÄ ELÄMÄ ja tapahtumapaikkoja oli Turun keskustan alueella Aurajoen molemmin puolin.

Tällä kertaa teemana on UTOPIAT ja tapahtuma järjestetään koronan vuoksi verkosssa zoom-alustalla. Tapahtuman järjestäjänä toimii filosofiaa ja ajattelun kulttuuria edistävä pieni yhdistys Sfääri ry yhteistyössä Turun yliopiston filosofian tutkijoiden kanssa.

MOLEMMIN PUOLIN -filosofiatapahtuma sisältää kaksi osiota. Päivän ohjelman lisäksi tarjolla on vapaaehtoinen ennakkotehtävä, jossa tavoitteena on luoda yhteisesti koostettu UTOPIA-teksti. (Ks. ohjelmatietojen alta ohjeet osallistumiseen.) Iso kiitos tällaisen osallistamistavan ehdottamisesta kuuluu Tuulille. 

Zoom-linkki MOLEMMIN PUOLIN -FILOSOFIATAPAHTUMAAN (21.11. klo 11.50 alkaen): 
https://utu.zoom.us/j/62001914752

MOLEMMIN PUOLIN 21.11. OHJELMA:

 • Klo 12–12.30
  • Avajaissanat, päivän ohjelman esittely ja yhteisen UTOPIA-tekstin julkaisu (ks. ennakkotehtävä)
 • Klo 12.30–13.00
  • Jyrki Korpua (yliopisto-opettaja, Turun yliopisto, kirjallisuustieteet, kirjoittaminen): Esitys utopian käsitteestä, utopian ideahistoriasta (kirjallisuudessa ja filosofiassa) sekä yhteydestä yhteiskuntaan. 
 • Klo 13.00–13.30
  • Mikko Lahtinen (filosofi ja politiikan tutkija, Tampereen yliopisto): Yhteiskuntautopiasta maailman muuttamiseen – Moresta Machiavelliin, Machiavellista Marxiin
 • Klo 13.30–14.00
  • Miika Hellevaara (filosofi ja kirjailija, Turun yliopisto): Utopia mentaalisena tilana
 • Klo 14.00–14.30
  • UTOPIA–työpaja (Kehitellään pienryhmissä yhteisen utopian suuntaviivoja ja periaatteita. Osallistujat jaetaan zoomin breakout rooms -toiminnolla sattumanvaraisesti pienryhmiin. Osallistuminen ryhmätyöskentelyyn on vapaaehtoista. Ryhmästä on mahdollista haluttaessa poistua.)
 1. Klo 14.30–15.30
  • Ryhmät esittelevät UTOPIA–työpajan aikaansaannoksia ja käydään aiheesta vapaamuotoista keskustelua.

Aikataulut ovat arvioita ja niitä koskevat muutokset ovat mahdollisia.

YHTEINEN UTOPIA-TEKSTI (Vapaaehtoinen ennakkotehtävä)

 1. 12.11. käynnistetään vapaehtoinen ennakkotehtävä, jonka tavoitteena on luoda yhteisesti koostettu UTOPIA-teksti.
 2. Osallistuaksesi ennakkotehtävään sinun tulee lähettää viesti osoitteeseen ajattelenkoska@gmail.com. Täältä osoitteesta sinulle lähetetään oman teksti-osuutesi aloituslause.
 3. Aloituslauseesi arvotaan keräämästämme joukosta erilaisia julkaistuja utopia-tekstejä. (Joukossa on mm. romaaneja, runoja ja esseitä.) 
 4. Tekstisi tyyli on sellainen kuin sinusta hyvältä tuntuu. Pääasia on, että tekstisi aiheena on UTOPIA. Mikäli kaipaat suositusta tekstin mitalle, niin yleisenä suosituksena voisi olla noin 400 sanaa. Tällöin tekstien liittäminen toisiinsa yhtenäiseksi luettavaksi kokonaisuudeksi onnistuu helposti. 
 5. Toivomuksena on, että lähetät UTOPIA-tekstisi osoitteeseen ajattelenkoska@gmail.com viimeistään perjantaina 20.11. Koostamme teksteistä saapumisjärjestyksessä kokonaisuuden, joka luetaan MOLEMMIN PUOLIN -tapahtuman alussa.
 6. Viestissä voit kertoa saako nimesi julkaista vai haluatko pysyä anonyyminä. 

OHJEET ZOOM-ALUSTAN KÄYTTÖÖNOTTAMISEKSI

Molemmin puolin filosofiatapahtuma toteutetaan zoom-alustalla. Osallistumista varten sinun tarvitsee asentaa tietokoneellesi zoom-ohjelmisto.  Älypuhelimeen ohjelmisto löytyy sovelluskaupasta. (Ohjelmistosta on saatavilla maksuton versio).

Muista, että ohjelmiston lisäksi tarvitset mikrofonin voidaksesi osallistua äänelläsi keskusteluun. Mikrofoneja löytyy valmiina webbikameroista ja älypuhelimista. Voit käyttää myös erillisiä kuulokkeita, joissa on mukana mikrofoni. 

Voit osallistua päivään myös pelkästään kuuntelijana ilman mikrofonia. (Zoomista löytyy myös chatti-kenttä, johon voit kirjoittaa kysymyksiä ja kommentteja.)

Lämpimästi tervetuloa!

NUORTEN FILOSOFIATAPAHTUMA AJATTELEN –KOSKA VOIN! STRIIMATAAN LAUANTAINA 24.10. KLO 12-16.<< >>FILOSOFINEN ETÄTEEHETKI ETIIKASTA LAUANTAINA 19.12. KLO 14.00 – 16.00 ZOOMISSA

About the author : Sfääri ry

Leave a Reply

Your email address will not be published.